Bespelen banen winterperiode

18 november 2023


Hoewel er eigenlijk het hele jaar door kan worden getennist, zijn er momenten waarop het spelen gevaarlijk kan zijn of zelfs niet toegestaan is. De eerste nachtvorst is al weer een feit geweest. Een goed moment om de belangrijkste informatie kort onder de aandacht te brengen. 

Van belang:

Op de website wordt op iedere pagina in het zijmenu met tekst en een kleurcode aangegeven wat de baanstatus is. 

Indien de banen door vorst, sneeuw, opdooi of andere reden tijdelijk niet bespeeld mogen worden en door de groundsman gecontroleerd is, dan wordt dit op de voorpagina van de website kenbaar gemaakt. Bij een voorzienbaar langere periode zal het afhangen van de banen ook geblokkeerd zijn. Het overzicht van de baanbezetting op de website kleurt dan rood. In de clubapp worden de banen in het overzicht 'baan reserveren' dan grijs weergegeven.

Staat er geen melding op de website dan betekent dit niet dat de banen zonder meer bespeelbaar zijn maar dat de leden in dat geval zelf de conditie ter plekke dienen vast te stellen. Houdt naast de richtlijnen daarbij rekening met het volgende:

Er kan/mág niet worden getennist als

  • er zich een laag sneeuw op de banen bevindt; probeer nooit verse sneeuw van de baan te verwijderen. De kans op schade aan de baan is dan zeer groot.
  • sprake is van een bevroren onderlaag (van sneeuw).
  • het enkele nachten achtereen matig tot streng heeft gevroren en het dooit overdag niet of nauwelijks. De lava-onderlaag, direct onder het gras, zal bevroren zijn. Bij snelle dooi zal het lijken of de baan er perfect bij ligt, maar tennissen met die conditie veroorzaakt zeker oneffenheden in en schade aan het kunstgras oppervlak.
  • de bovenlaag van de baan er wit uitziet zal dit duiden op bevroren mist of rijp. De verraderlijke gladheid van het oppervlak geeft ernstige risico’s als er tóch op getennist wordt.
  • er (grote hoeveelheden) water op de baan (blijft) staan (na of tijdens regen). Dit kan duiden op een bevroren ondergrond of gewoon op een overvolle drainage (kort na een hoosbui).

Wees er verder bedacht op dat de lijnen en de baan buiten het speelveld bij vorst (in de ochtend en avond) verradelijk glad kunnen zijn. Dat kan ook gelden voor de looppaden en trapjes richting de banen. Een blessure is dan zo opgelopen.

Dit geldt ook in de herfstperiode bij intensief bladval. Ook dan kan het glad zijn.

Groundsmen gezocht

De banen worden standaard niet dagelijks onderhouden/gecontroleerd. We zijn afhankelijk van vrijwilligers en hun vrije tijd. Het kan dus gebeuren dat de conditie van de baan anders is dan op de website is aangegeven. Zeker bij lastige omstandigheden (veel vorst, sneeuwval gevolgd door opdooi) kunnen de omstandigheden snel wijzigen en is het fijn als de banen met snellere tussenpozen gecontroleerd kunnen worden. Daarvoor is dringend hulp nodig.

We zijn nog op zoek naar meerdere vrijwilligers die de baanconditie regelmatig kunnen controleren, herstelwerkzaamheden kunnen uitvoeren aan netten, etc. om (met de bestaande veegploeg) de banen in optimale conditie te houden. Je kunt je melden bij het bestuur om je op te geven.

Controleer bij twijfel altijd de nieuwsvoorziening op de website/app.

Nieuwscategorieën Algemeen Junioren Senioren Oldstars


Reacties

Er zijn nog geen reacties op nieuwsberichten.
Om te kunnen reageren dien je ingelogd zijn. Inloggen